ΚΔΑΠ


Festival

RosarteΜουσική

Όπως η Γλώσσα χρησιμεύει για την έκφραση των παραστάσεων, των εννοιών, για την ονομασία των πραγμάτων, έτσι, και η Μουσική, αποδεικνύεται μία απαραίτητη ανάγκη τής ζωής, διερμηνεύοντας την ανθρώπινη ύπαρξη σε όλες τις εκφάνσεις της.


Λειτουργούν τμήματα πρωινά και απογευματινά για όλες τις ηλικίες, για αρχάριους και προχωρημένους:

Ατομικά μαθήματα εκμάθησης πιάνου, αρμονίου, κιθάρας, τραγουδιού, φλάουτου, σαξόφωνου, βιολιού, ηλεκτρικό όργανο, κόρνο, τρομπέτα κ.α. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για μαθήματα σε ομάδες των 2 έως 4 ατόμων με μηνιαία δίδακτρα από 30 έως 45 ευρώ το μήνα ανάλογα με το τμήμα και τον αριθμό των μαθητών που θα υπάρχουν σε αυτό. Τα μαθήματα θα γίνονται μια ώρα εβδομαδιαία και απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες που θέλουν να κάνουν ξεκίνημα σε κάποιο μουσικό όργανο. (κιθάρα, βιολί, φλάουτο και αρμόνιο)

Ekfrasis Babies' Music

Μουσικούλες με την Ρίκα

Σύστημα Εκπαίδευσης Για παιδιά Βρεφικής, Προνηπιακής & Νηπιακής Ηλικίας


Τμήματα & ηλικίες

Τα τμήματα είναι ολιγομελή και χωρισμένα τα παιδιά ανά ηλικίες. Το μάθημα γίνεται από 2 έως 3 μουσικούς - παιδαγωγούς που έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα στο συγκεκριμένο σύστημα εκπαίδευσης.


Τι προσφέρει η ενασχόληση με την Μουσική στις Πρώτες Ηλικίες

Η ενασχόληση με το μάθημα της πρώτης γνωριμίας του παιδιού με τη μουσική γίνεται με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αναπτύσσεται η γλώσσα, η κοινωνικοποίηση, η έκφραση των συναισθημάτων και η πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.


Τι περιλαμβάνει ένα μάθημα με «τη Ρίκα»

Το μάθημα διαρκεί περίπου 50΄. Τα πρώτα 15΄ είναι αφιερωμένα στην επαφή με τα συναισθήματα που βιώνει το παιδί στην καθημερινότητα. Το παιδί αυτοσχεδιάζει ελεύθερα όπως εκείνο επιθυμεί είτε σε κάποιο μουσικό όργανο ή μέσω αυτοδημιούργητης ιστορίας και ο μουσικός-παιδαγωγός συνδέεται μαζί του αυτοσχεδιάζοντας αντίστοιχα στο πιάνο. Με τη βοήθεια του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού παιδί και παιδαγωγός επικοινωνούν και επεξεργάζονται ό,τι προκύπτει εκείνη τη στιγμή. Ο Στόχος είναι το παιδί να αισθανθεί ασφάλεια και να εμπιστευτεί την ομάδα και χωρίς φόβο να συνδεθεί με τα συναισθήματα του και να τα εκφράσει με ένα ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο. Η διαδικασία του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού είναι ατομική. Μέσα από αυτήν τα υπόλοιπα παιδιά, που είναι προς στιγμή οι ακροατές, μαθαίνουν να περιμένουν τη σειρά τους και να σέβονται τους άλλους δίνοντας τους χώρο και χρόνο. Το μάθημα συνεχίζεται με τραγούδια, μουσικές, ακροάσεις και τα βασικά στοιχεία της μουσικής που περνούν μέσα από δραματοποίηση, κατασκευές και ζωγραφική. Στο τελευταίο μέρος του μαθήματος χρησιμοποιούνται κατάλληλα για την ηλικία μουσικά βιβλία με ασκήσεις για εμπέδωση των εννοιών που προηγήθηκαν και τέλος ακολουθεί η σταδιακή εκμάθηση του πρακτικού μέρους «παίζοντας μεταλλόφωνο».


Από 6 μηνών εως 3 ετών

Από 6 μηνών έως 3 ετών η συμμετοχή των γονέων είναι απαραίτητη. Μέσα από τους γονείς το παιδί μαθαίνει πώς να αισθάνεται και να επικοινωνεί. Οι τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι ο ρόλος των γονέων είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα του χρόνια. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα και οι γονείς δίνεται οι ευκαιρία για μια “άλλη γλώσσα¨, ένα ρεπερτόριο στο παιχνίδι με τα παιδιά τους. Η ροή του μαθήματος κατάλληλα- διαμορφωμένη για βρέφη έχει την ίδια βάση με τις επόμενες ηλικίες.


Λίγα Λόγια για την Ανάπτυξη από 6 μηνών έως 2 ετών και τον Σπουδαίο Ρόλο του «Γονέα»

Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός από την 1η κιόλας μέρα της γέννησής του. Έχει το δικό του μοναδικό ταμπεραμέντο και το δικό του τρόπο & ρυθμό ανάπτυξης. Στα πρώτα χρόνια η εξέλιξη είναι αλματώδης. Μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε τις διαφορές από μωρό σε μωρό, κάποια είναι πιο ευαίσθητα, άλλα πιο ζωηρά, λιγότερο ή περισσότερο παρατηρητικά. Πολλοί γονείς, μη έχοντας τη γνώση περί βρεφικής ανάπτυξης, πολλές φορές έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τα παιδιά τους. Αυτό δυσκολεύει την πρόοδο της ανάπτυξης και δημιουργεί θέματα επικοινωνίας και κατανόησης στη σχέση τους με τα παιδιά . Έτσι είναι σημαντικό οι γονείς να συμβουλεύονται ανθρώπους που εμπιστεύονται κυρίως ειδικούς (παιδαγωγούς, παιδίατρους κλπ) και σε συνδυασμό με την δική τους επιμόρφωση μέσα από επιστημονικά βιβλία , άρθρα κλπ να επιτυγχάνουν όσο το δυνατό καλύτερη ενημέρωση για τον ρόλο τους ως γονείς.


Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα «Μουσικούλες με την Ρίκα» για παιδιά 3 έως 6 ετών

Τα παιδιά ολοκληρώνοντας το κύκλο σπουδών σε ηλικία 6 ετών θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τα κυριότερα στοιχεία της θεωρίας της μουσικής, να αναγνωρίζουν τις νότες και τις αξίες τους και να παίζουν στο μεταλόφωνο. Ταυτόχρονα θα έχουν γνωρίσει τα όργανα της ορχήστρας και τα κυριότερα παραδοσιακά μας όργανα και έτσι θα είναι έτοιμα να επιλέξουν πιο συνειδητά με ποιο όργανο θα ήθελαν να ασχοληθούν στη συνέχεια. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τα Πρώτα και Σπουδαιότερα Βήματα Ανάπτυξης της Ζωής τους κοντά «Στη Μεγαλύτερη Αγκαλιά του κόσμου» Την Μουσική!!


Συνεργασία με το ABRSM  Associated Board of the Royal Schools of Music της Μεγάλης Βρετανίας


To πρόγραμμα του ABRSM (Associated Board of the Royal Schools of Music, δηλ. της Ένωσης Βασιλικών Μουσικών Ακαδημιών του Ηνωμένου Βασιλείου) είναι σχεδιασμένο σε 8 Grades (επίπεδα - τάξεις), για τα οποία δεν υπάρχει προκαθορισμένη διάρκεια σπουδών, αλλά μόνο προκαθορισμένη εξεταστέα ύλη από το διεθνές ρεπερτόριο. Ο κάτοχος του 8ου Grade μπορεί να δώσει Διπλωματικές Εξετάσεις για 3 τύπους Διπλωμάτων: α) Directing (Μουσική Διεύθυνση), β) Performing (Ερμηνεία - Εκτέλεση), γ) Teaching (Διδασκαλία). Οι συγκεκριμένες εξετάσεις γίνονται στο ΕΚΦΡΑΣΙΣ  αποκλειστικά από Βρετανούς εξεταστές του ABRSM και τα μαθήματα μπορούν να γίνουν ατομικά για τα οργανα και ομαδικά για τα τμηματα θεωρίας και ακουστικών. Υπεύθυνος του ΕΚΦΡΑΣΙΣ για τα προγράμματα του ABRSM είναι ο κος Γιάννης Καραβίας, πιανίστας και καθηγήτης θεωρητικών με  πολυετή εμπειρία στην  προϋπηρεσία του συστήματος. Υπεύθυνη του ABRSM για την Ελλάδα είναι η κυρία Έφη Αδειλίνη, ενώ πρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο www.abrsm.org/regions/central-europe/greece/


Χορωδία


Η χορωδία που έχει δημιουργηθεί από το 1998 αποτελεί  μια πρώτη αλλά ολοκληρωμένη επαφή με την τέχνη του τραγουδιού.


Η Μικτή Χορωδία του ΕΚΦΡΑΣΙΣ είναι ένα μουσικό σύνολο που αποτελείται από παιδιά ηλικίας 6ετών νέους και ενήλικες τραγουδώντας σε τέσσερις  φωνές. Με την συνήχηση των τεσσάρων αυτών ξεχωριστών φωνών σε διαφορετικές νότες παράγονται αρμονικοί ήχοι που δίνουν τον μοναδικό χαρακτήρα σε μία μικτή χορωδία. Στη χορωδία μπορούν να συμμετέχουν άτομα χωρίς ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητες, δίχως να είναι απαραίτητο να έχουν μουσικές γνώσεις. Το μόνο που αρκεί είναι μια καλή (ή μέτρια) φωνή και διάθεση!

Η Χορωδία καλλιεργεί τόσο την έντεχνη δυτικοευρωπαϊκή μουσική όσο και την ελαφρά μουσική. Ακόμη, περιλαμβάνει έργα πολλών Ελλήνων & Ξένων συνθετών. Εκτελεί το ευρύ ρεπερτόριό της είτε χωρίς συνοδεία οργάνων (a capella) είτε συνοδευόμενη άλλοτε από πιάνο, κιθάρα, ή ακόμα από την μικρή ορχήστρα του ΕΚΦΡΑΣΙΣ.


Τα οφέλη βρισκόμενος σε μια Χορωδία είναι πολλά, τα βασικότερα όμως είναι:

Η μουσική εκπαίδευση με βασικό μέσο το φυσικό μας όργανο, τη φωνή.

Η Εκγύμναση της ακοής.

Η Καλλιέργεια του ταλέντου χωρίς άγχος.

Η Θετική ενθάρρυνση μέσα από συναυλίες και εκδηλώσεις και μάλιστα στο συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μουσικό όργανο.

Γνωριμία διαφορετικών πολιτισμών μέσα από τη μουσική και τη γλώσσα τους.

Το ομαδικό πνεύμα και οι Φιλίες για μια ζωή.


Ενθαρρύνεται η συμμετοχή στη χορωδία από όλους τους σπουδαστές του ΕΚΦΡΑΣΙΣ αλλά δέχεται μέλη και εκτός Εργαστηρίου μετά από ακρόαση.

Οι ακροάσεις γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Υπεύθυνη της Χορωδίας είναι η κα Μαρία Λαμπιδώνη, τα μαθήματα γίνονται κάθε Παρασκευή 20.00μμ-22.00μμ και παρέχονται δωρεάν για τα μέλη του ΕΚΦΡΑΣΙΣ.Είπαν.....

Μπορεί κανείς κι έτσι να ορίσει το σκοπό της μουσικής: να δίνει ζωή στα όνειρα από τη μια μεριά και να παρασταίνει τη ζωή σαν όνειρο από την άλλη.
(Μανώλης Καλομοίρης)


Χωρίς τη μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος.
(Φρειδερίκος Νίτσε)Χρειάζεται κανείς να κατακτήσει ειδικές γνώσεις προκειμένου να μελετήσει, να αναλύσει και, κατ' επέκταση να κατανοήσει ένα μουσικό έργο, το μόνο που χρειάζεται για να το απολαύσει, είναι να διαθέσει ορισμένο χρόνο για την ακρόασή του. 
 

Κύκλοι Σπουδών - Σεμινάρια

Σύνδεσηhttp://www.ekfrasis.eu
ρολόγια