ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΧΟΡΕΥΕΤΕ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΟ ΤΑΝΓΚΟ

  

  Όσοι αγαπούν το χορό είναι σχεδόν αδύνατο να μη γοητεύονται έστω και λίγο από την εικόνα ενός ζευγαριού που χορεύει αργεντίνικο τάνγκο, καθώς πρόκειται για το χορό του ερωτισμού, του αισθησιασμού, αλλά και της απλότητας.

 Γεννήθηκε στις λαϊκές γειτονιές του Μπουένος Άιρες και του Μοντεβιδέο κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Ξεκίνησε να χορεύεται αποκλειστικά από άνδρες σε κακόφημες συνοικίες της Αργεντινής. Λέγεται μάλιστα ότι ξεπήδησε από την ανάγκη ενός άνδρα να εκφράσει τον πόνο του για μια γυναίκα που τον παράτησε για κάποιον άλλον. Γρήγορα απέκτησε φανατικούς οπαδούς στην υψηλή κοινωνία της χώρας και σταδιακά διαδόθηκε στην Ευρώπη.

Στο Παρίσι αποκτά πιο σοφιστικέ στυλ και μεταμορφώνεται στο ευρωπαϊκό τανγκό που γνωρίζουμε σήμερα
  Δεν θα μπορούσε παρά να ονομαστεί «χορός της φωτιάς ή του πάθους», αφού οι φιγούρες είναι ταυτόχρονα δραματικές και δυναμικές, απαλές και κοφτές.  

 Το τάνγκο είναι ένα αυτοσχέδιο ‘περπάτημα’ μεταξύ καβαλιέρου- tanguero και ντάμας-tanguera υπό τη μουσική υπόκρουση οργάνων όπως το φλάουτο, το βιολί, η κιθάρα και το μπατονεόν.   Χαρακτηριστικό του τάνγκο είναι πως το βήμα δίνεται από τον καβαλιέρο, σύμφωνα με το ρυθμό αλλά και την προσωπική του αίσθηση. Με τη σειρά της η ντάμα, δέχεται την πρωτοβουλία του καβαλιέρου και τον ακολουθεί. Με αλλαγές βάρους οι χορευτές συντονίζονται και ελευθερώνουν τα πόδια τους, αλλά και τις αισθήσεις τους και ακολουθώντας το ρυθμό σχηματίζουν το βηματισμό τους. Η διαδραστική διαδικασία στην οποία εμπλέκονται οι χορευτές τάνγκο αναπτύσσει ένα συναίσθημα που δύσκολα περιγράφεται με λόγια. Γυμνάστε το σώμα σας , τονώστε την αυτοπέποίηθηση σας , καταπολεμήστε το άγχος , εκρφάστε καλύτερα καλύτερα τα συναισθήματα σας... κι όλα αυτά με ένα χορό !


Νέο τμήμα αρχάριων ξεκινά τον Μάρτιο στο Έκφρασις κάθε Τρίτη στις 9.00μ.μ.

 

  Ο Μιχάλης Χριστοδουλόπουλος και η Μαρίτα Κοροπούλη είναι χορευτές και δάσκαλοι Αργεντίνικου Tango με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας καθώς και χορευτικό ζευγάρι από το 2014. Η διδασκαλία τους βασίζεται στην κατανόηση των βασικών χορευτικών στοιχείων ενώ είναι επικεντρωμένη στις προσωπικές ανάγκες του κάθε μαθητή . Ο κάθε μαθητής μαθαίνει το σώμα του , βελτιώνει την κίνηση και συνδυάζει τη μουσική με την ανάγκη για σωματική έκφραση. 

  Η βασική επιδίωξη είναι να παρέχουν στους μαθητές τους τα απαραίτητα. Δίνουν έμφαση όχι μόνο στην τεχνική αλλά επιπλέον βοηθάνε τους μαθητές να κατανοήσουν τη γενικότερη φιλοσοφία και κουλτούρα του αργεντίνικου tango. 

  Στόχος είναι ο μαθητής να κατανοήσει ότι χορεύοντας δεν επαναλαμβάνει μηχανικά μια χορογραφία. Διδάσκεται την τεχνική μέσω της οποίας θα μπορεί συνεχώς να εξερευνεί, να εμβαθύνει και να εξελίσσεται χορευτικά στον κόσμο του tango κι όχι να πραγματοποιεί αυτοματοποιημένη αναπαραγωγή βημάτων. Η κάθε κίνηση, ακόμα και η πιο απλή, είναι μοναδική, χαρακτηρίζει το χορευτή και τελικά, η εκτέλεση πιο περίπλοκων κινήσεων προσφέρει την ευχαρίστηση της προσωπικής δημιουργίας. Η εξέλιξη βέβαια απαιτεί προσωπική προσπάθεια, αφοσίωση και πρακτική. 

   Τελικά ο μαθητής ανακαλύπτει ότι η συνεργασία και η επικοινωνία δύο ανθρώπων στο tango είναι η ουσία και η ομορφιά του. Η σωστή αγκαλιά και το περπάτημα με μουσικότητα, η προσοχή στον παρτενέρ και η προστασία του ιδίου αλλά και των υπολοίπων συγχορευτών στο χώρο, είναι αυτά που συνθέτουν έναν καλό tangue.Δηλώσεις συμμετοχής στην γραμματεία του Έκφρασης
 
 

Σύνδεσηρολόγια