ΚΔΑΠ


Festival

RosarteYoga

Τι είναι Yoga;

Η Yoga είναι φιλοσοφία, διαλογισμός και γυμναστική μαζί. Είναι ένας συνδυασμός και των τριών στοιχείων. Για κάποιους μπορεί να είναι ένα μάθημα που κάνοντας  ωραίες διατάσεις να γυμνάζουν ισορροπημένα το σώμα τους. Για κάποιους όμως, είναι τρόπος ζωής η ένωση του σώματος, της αναπνοής του νου και του πνεύματος. Είναι μια φιλοσοφία που ξεκίνησε στην Ινδία και εκτιμάται ότι οι ρίζες της φτάνουν έως και 5.000 χρόνια πίσω.Η πρακτική της Yoga

Η πρακτική της γιόγκα είναι μια προσωπική εμπειρία για τον καθένα μας. Αφιερώστε αυτόν το χρόνο στον εαυτό σας και μόνο και προσπαθήστε να απομονώσετε την υπόλοιπη ζωή σας για 90΄ λεπτά.Να είστε σίγουροι ότι θα είναι εκεί που την αφήσατε και μετά το μάθημα!!!


Θεραπευτικές ιδιότητες της Yoga

H Yoga μειώνει την ένταση, βελτιώνει και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, ρυθμίζει το μεταβολισμό, εστιάζεται στο ενδοκρινικό σύστημα, αποτοξινώνει τους μύες και τα όργανα. Αυξάνει την ευλυγισία και την ισορροπία, ενώ μειώνει το άγχος και την ανησυχία. Μάλιστα, για όσους ασχολούνται με το χορό, το θέατρο, τον αθλητισμό είναι η πλέον ενδεδειγμένη συμπληρωματική άσκηση, γιατί το σώμα αποκτά δύναμη μέσα από τη σταθερότητα, «ανοίγει» με τις διατάσεις, γίνεται σωστότερη διαχείριση  της  ενέργειας της αναπνοής και ο νους αποκτά μεγαλύτερη ευκολία στη συγκέντρωση.


Θεραπευτική Yoga

Στην πάροδο του χρόνου, οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, οι υποχρεώσεις, οι απαιτήσεις και η υπερβολική επιβάρυνση, συχνά δημιουργούν εντάσεις οι οποίες αν δεν εκδηλώνονται, αποθηκεύονται σε κάποιο σημείο του σώματος, όπου γίνονται η αιτία για διάφορα προβλήματα υγείας. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες του κάθε μαθητή, το μάθημα της θεραπευτικής Yoga  δίνει την ευκαιρία σε όσους δεν θα μπορούσαν  να ακολουθήσουν ένα κανονικό μάθημα  Yoga,να απολαύσουν και να κερδίσουν μέσα από την ευεργετική και θεραπευτική επίδραση της κάθε πρακτικής.


Yoga για παιδιά

Η Yoga για παιδιά είναι μια  ευχάριστη, δημιουργική δραστηριότητα η οποία μπορεί να φανεί πολύ ωφέλιμη στην ανάπτυξή τους είναι βασισμένη σε ψυχαγωγικές ασκήσεις (άσανας) με στόχο να ενισχύσουν τη δύναμη την ευλυγισία, το συντονισμό και την επίγνωση του σώματος τους.

Γυμνάζει με πνεύμα Ομαδικότητας & Αλληλεγγύης, ενώ παράλληλα μαθαίνει, στα παιδιά να αναπνέουν καλύτερα, να συγκεντρώνονται, να χαλαρώνουν και να αναπτύσσουν αυτοέλεγχο.

Μελέτες στην Αμερική επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά θα βελτιώσουν τη συγκέντρωση και θα μάθουν να εστιάζουν καλύτερα, θα διεγείρουν την φαντασία τους και θα βοηθήσουν την απελευθέρωση ενέργειας σε ένα ευχάριστο ,ασφαλές περιβάλλον.

Τα παιδιά γυμνάζονται, ενώ παράλληλα μαθαίνουν για τα ζώα, τη φύση και τα βασικά στοιχεία ανατομίας μέσα από τη Yoga. Το πρόγραμμα ενισχύει επίσης την εσωτερική δύναμη, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση.

Είναι μια δραστηριότητα που χαρίζει  αίσθηση ευφορίας και σεβασμού προς τους άλλους & αγάπης για τον εαυτό μας. 


Yoga για εφήβους

Η ανάγκη της άσκησης που θα καλύπτει ολοκληρωτικά, και στα τρία επίπεδα ύπαρξης του (σωματικό, ψυχικό, πνευματικό) τον μαθητή κρίνεται  αναγκαία. 

Με την τακτική και συνειδητή άσκηση της yoga δυναμώνουν οι μύες και τα οστά, διορθώνεται η στάση του σώματος (σκολίωση, λόρδωση, κύφωση κτλ.),ενώ  βελτιώνεται σημαντικά η αναπνοή.

Αναλυτικότερα , η Γιόγκα βοηθά τους εφήβους μαθητές να αναπτύξουν τη σύνδεση σώματος-νου. Η σύνδεση αυτή δεν βελτιώνει μόνο την εικόνα του σώματος, αλλά προωθεί επίσης την καλύτερη στάση του σώματος ενώ παράλληλα ανακουφίζει από το άγχος. 

"Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, υπάρχουν εκτοξεύσεις στην  ανάπτυξη. Τα οστά έχουν την τάση να μεγαλώνουν γρήγορα, ενώ οι μύες μένουν λίγο πιο πίσω αναπτυξιακά. Αυτό καθιστά δύσκολο να διατηρηθεί η ευελιξία στην εφηβεία. Η έμφαση που δίνει η γιόγκα στην ευελιξία μπορεί πραγματικά να βοηθήσει με αυτό το πρόβλημα », λέει ο Kevin Walter, MD, ειδικός στην παιδιατρική αθλητιατρική, στο Νοσοκομείο Παίδων του Wisconsin στο Milwaukee. 

Εμείς συνήθως δεν συνδέουμε τη σκέψη ότι  οι έφηβοι έχουν μυϊκό σφίξιμο, παρολαυτα όμως  είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για τους εφήβους. Οι σφιχτοί μυς μπορούν  να οδηγήσουν  σε πονοκέφαλους και τάση για  διάφορους σωματικούς πόνους, λέει ο Walter. Έτσι η Αύξηση της ευελιξίας ανακουφίζει μερικά από αυτά τα θέματα υγείας. 

Η ρυθμική αναπνοή και το μυϊκό τέντωμα που εμπλέκονται στην προσφορά ενός μαθήματος γιόγκα για εφήβους είναι  ένας φυσικός τρόπος προκειμένου  να βρει κανείς ανακούφιση από το καθημερινό στρες. "Μια από τις βασικές αρχές της γιόγκα είναι η σωστή αναπνοή," λέει ο Weeks. "Όταν ο ασκούμενος πάρει την  εντολή για να αναπνεύσει, θα παρατηρήσει πώς αισθάνεται. Μέτα την Εισπνοή θα συνεχίσει, εκπνέοντας ότι θα ήθελε  να αφήσει έξω από εκείνον . Έτσι Θα διαπιστώσει ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει. "συνεχίζει ο Weeks.

Η Βαθιά αναπνοή είναι μια  κοινή  αντι-στρες τεχνική, χρήσιμη για τον εφισυχασμό   του μυαλού, την προώθηση του καλού ύπνου και την ηρεμία του νευρικού συστήματος. Πέραν όλων αυτών όμως η  αναπνοή που εμπλέκεται στη γιόγκα βοηθά στη συνολική αίσθηση της ευημερίας. 

Η άσκηση της yoga βοηθά τον μαθητή να συγκεντρωθεί πιο εύκολα, να πάρει σωστές αποφάσεις με ηρεμία και ψυχική γαλήνη. Η yoga γίνεται ένα διάλλειμα που ξυπνά τη δημιουργία, την ομαδικότητα, την κοινωνικότητα, μέσα από ασκήσεις βαθειάς συνείδησης. Το περιβάλλον στο μάθημα της yoga κρατά τον ανταγωνισμό μακριά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αποτυχία και ήττα. Δίνεται  η ευκαιρία να βοηθήσουμε τους μαθητές και κυρίως τους  έφηβους/ες να  αναπτύσσουν μια πιο υγιή εικόνα του σώματος και μια μεγαλύτερη αίσθηση της αυτοεκτίμησης. 

Οι Έφηβοι έχουν «απασχολημένα μυαλά», και είναι δύσκολο για αυτούς να είναι στο παρόν. Ξεκινώντας με μια υπενθύμιση για το πώς να προσέχουν  την αναπνοή τους , θα τους βοηθήσουμε  να βρουν μια  "ακόμα" θέση στον κόσμο. 

 
 

Κύκλοι Σπουδών - Σεμινάρια

Σύνδεσηhttp://www.ekfrasis.eu
ρολόγια