ΚΔΑΠ


Festival

RosarteΜουσικούλες με τη Ρίκα

Σύστημα Εκπαίδευσης Για παιδιά Βρεφικής, Προνηπιακής & Νηπιακής Ηλικίας

 

Τμήματα & ηλικίες

Τα τμήματα είναι ολιγομελή και χωρισμένα τα παιδιά ανά ηλικίες. Το μάθημα γίνεται από 2 έως 3 μουσικούς - παιδαγωγούς που έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα στο συγκεκριμένο σύστημα εκπαίδευσης.

 

Τι προσφέρει η ενασχόληση με την Μουσική στις Πρώτες Ηλικίες

Η ενασχόληση με το μάθημα της πρώτης γνωριμίας του παιδιού με τη μουσική γίνεται με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αναπτύσσεται η γλώσσα, η κοινωνικοποίηση, η έκφραση των συναισθημάτων και η πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

 

Τι περιλαμβάνει ένα μάθημα με «τη Ρίκα»

Το μάθημα διαρκεί περίπου 50΄. Τα πρώτα 15΄ είναι αφιερωμένα στην επαφή με τα συναισθήματα που βιώνει το παιδί στην καθημερινότητα. Το παιδί αυτοσχεδιάζει ελεύθερα όπως εκείνο επιθυμεί είτε σε κάποιο μουσικό όργανο ή μέσω αυτοδημιούργητης ιστορίας και ο μουσικός-παιδαγωγός συνδέεται μαζί του αυτοσχεδιάζοντας αντίστοιχα στο πιάνο. Με τη βοήθεια του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού παιδί και παιδαγωγός επικοινωνούν και επεξεργάζονται ό,τι προκύπτει εκείνη τη στιγμή. Ο Στόχος είναι το παιδί να αισθανθεί ασφάλεια και να εμπιστευτεί την ομάδα και χωρίς φόβο να συνδεθεί με τα συναισθήματα του και να τα εκφράσει με ένα ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο. Η διαδικασία του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού είναι ατομική. Μέσα από αυτήν τα υπόλοιπα παιδιά, που είναι προς στιγμή οι ακροατές, μαθαίνουν να περιμένουν τη σειρά τους και να σέβονται τους άλλους δίνοντας τους χώρο και χρόνο. Το μάθημα συνεχίζεται με τραγούδια, μουσικές, ακροάσεις και τα βασικά στοιχεία της μουσικής που περνούν μέσα από δραματοποίηση, κατασκευές και ζωγραφική. Στο τελευταίο μέρος του μαθήματος χρησιμοποιούνται κατάλληλα για την ηλικία μουσικά βιβλία με ασκήσεις για εμπέδωση των εννοιών που προηγήθηκαν και τέλος ακολουθεί η σταδιακή εκμάθηση του πρακτικού μέρους «παίζοντας μεταλλόφωνο».

 

Από 6 μηνών εως 3 ετών

Από 6 μηνών έως 3 ετών η συμμετοχή των γονέων είναι απαραίτητη. Μέσα από τους γονείς το παιδί μαθαίνει πώς να αισθάνεται και να επικοινωνεί. Οι τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι ο ρόλος των γονέων είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα του χρόνια. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα και οι γονείς δίνεται οι ευκαιρία για μια “άλλη γλώσσα¨, ένα ρεπερτόριο στο παιχνίδι με τα παιδιά τους. Η ροή του μαθήματος κατάλληλα- διαμορφωμένη για βρέφη έχει την ίδια βάση με τις επόμενες ηλικίες.

 

Λίγα Λόγια για την Ανάπτυξη από 6 μηνών έως 2 ετών και τον Σπουδαίο Ρόλο του «Γονέα»

Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός από την 1η κιόλας μέρα της γέννησής του. Έχει το δικό του μοναδικό ταμπεραμέντο και το δικό του τρόπο & ρυθμό ανάπτυξης. Στα πρώτα χρόνια η εξέλιξη είναι αλματώδης. Μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε τις διαφορές από μωρό σε μωρό, κάποια είναι πιο ευαίσθητα, άλλα πιο ζωηρά, λιγότερο ή περισσότερο παρατηρητικά. Πολλοί γονείς, μη έχοντας τη γνώση περί βρεφικής ανάπτυξης, πολλές φορές έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τα παιδιά τους. Αυτό δυσκολεύει την πρόοδο της ανάπτυξης και δημιουργεί θέματα επικοινωνίας και κατανόησης στη σχέση τους με τα παιδιά . Έτσι είναι σημαντικό οι γονείς να συμβουλεύονται ανθρώπους που εμπιστεύονται κυρίως ειδικούς (παιδαγωγούς, παιδίατρους κλπ) και σε συνδυασμό με την δική τους επιμόρφωση μέσα από επιστημονικά βιβλία , άρθρα κλπ να επιτυγχάνουν όσο το δυνατό καλύτερη ενημέρωση για τον ρόλο τους ως γονείς.

 

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα «Μουσικούλες με την Ρίκα» για παιδιά 3 έως 6 ετών

Τα παιδιά ολοκληρώνοντας το κύκλο σπουδών σε ηλικία 6 ετών θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τα κυριότερα στοιχεία της θεωρίας της μουσικής, να αναγνωρίζουν τις νότες και τις αξίες τους και να παίζουν στο μεταλόφωνο. Ταυτόχρονα θα έχουν γνωρίσει τα όργανα της ορχήστρας και τα κυριότερα παραδοσιακά μας όργανα και έτσι θα είναι έτοιμα να επιλέξουν πιο συνειδητά με ποιο όργανο θα ήθελαν να ασχοληθούν στη συνέχεια. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τα Πρώτα και Σπουδαιότερα Βήματα Ανάπτυξης της Ζωής τους κοντά «Στη Μεγαλύτερη Αγκαλιά του κόσμου» Την Μουσική!!

 

 
 

Κύκλοι Σπουδών - Σεμινάρια

Σύνδεσηhttp://www.ekfrasis.eu
ρολόγια